Miten tunnistaa kultaisia esineitä kotona

No niin, nyt puhutaan hetki siitä, miten kotona voi tunnistaa, onko käsissä oikeaa kultaa vai jotain ihan muuta. Kulta on aina ollut arvossaan, ja sen aitouden tarkistaminen voi joskus olla vähän hämmentävää, mutta älä huoli – tässä on muutama helppo niksi, joilla voit kotikonstein saada hyvän käsityksen, mitä siellä laatikossa oikein piilee.

Leimat kertovat paljon

Yksi ensimmäisistä asioista, mitä kannattaa tehdä, on tarkistaa, löytyykö esineestä leimoja. Leima kertoo kullan puhtaudesta. Tavallisia leimoja ovat:

  • 24K tarkoittaa puhdasta kultaa – se on sitä kaikkein parasta tavaraa.
  • 18K sisältää 75 % kultaa ja loput muita metalleja, jotta koru kestää kulutusta.
  • 14K on 58,5 % kultaa – todella yleinen ja arvostettu koruissa.
  • 585 on sama asia kuin 14K, kansainvälisillä markkinoilla käytetty merkintä.

Leimat löytyvät yleensä sormusten sisäpuolelta tai kaulaketjujen lukon lähettyviltä. Jos leimat ovat kuluneet tai puuttuvat, ei hätää, kulta voi silti olla aitoa. Me hoidamme sen tarkemman arvioinnin.

Kulta ei tartu magneettiin

Tämä on yksi vanhimmista tempuista: ota magneetti käteen ja kokeile, tarttuuko esine siihen. Kulta on siitä erikoinen metalli, että se ei ole magneettista. Jos korusi nappaa kiinni magneettiin, se ei ole täyttä kultaa – todennäköisesti siinä on jokin muu metalliseos mukana. Tämä ei tietenkään tarkoita, että esine olisi arvoton, mutta se ei ole puhdasta kultaa. Toki, jos magneetti ei reagoi, et voi vielä täysin varmistua esineen aitoudesta, mutta ainakin olet askeleen lähempänä.

Paino ja tuntuma

Kulta tuntuu painavalta. Jos olet joskus pidellyt käsissäsi aitoa kultaa, tiedät sen painon – se on aika tukeva ja arvokas tunne. Jos käsissäsi on esimerkiksi suuri kultaesine, mutta se tuntuu kevyeltä kuin höyhen, kannattaa olla varovainen. Kevyt esine voi olla vain ohut kultaus jonkin halvemman metallin päällä.

Väri

Aito kulta on luonnostaan lämmin, pehmeä ja syvän kultainen sävyltään. Jos esineesi pinta näyttää kuluneelta tai siinä on eri sävyjä, se voi olla pinnoitettua kultaa. Kulta ei myöskään tummu ajan myötä, joten jos esineessäsi on tummentumia tai se näyttää hapettuneelta, siinä on luultavasti muita metalleja seassa.

Kokeile kotona pientä testiniksiä

Tämä on vanha, mutta ihan näppärä kotitesti: ota laimennettua etikkaa tai soodavettä ja pyyhkäise pieni alue esineestäsi. Aito kulta ei reagoi tähän mitenkään, mutta jos esineessäsi on muuta metallia tai vain pinnoite, se saattaa muuttaa väriä tai pinnassa voi tapahtua reaktio. Ole kuitenkin varovainen, ettet vahingoita esinettä.

Kysy asiantuntijalta

Jos nämä kotikonstit eivät vielä vakuuta sinua tai haluat olla aivan varma esineen aitoudesta, älä epäröi kääntyä asiantuntijan puoleen. Meille voit aina tuoda esineesi arvioitavaksi – minä tai joku tiimistä tarkistaa ne tarkasti, ja saat tietää, onko kyseessä aito kulta.

Aitouden arviointi on meidän kultaseppien homma, mutta nämä kotikonstit ovat hyvä alku. Kulta on arvokas metalli, joka kestää aikaa ja käyttöä, mutta muista, ettei kaiken tarvitse olla täyttä kultaa ollakseen arvokasta. Jos sinulla on kultaesineitä, joita et käytä, tule meille niin katsotaan yhdessä, mitä niistä saisi rahaksi. Me hoidetaan arviointi aina rehellisesti ja sydämellä!